Weerwoorden


Het bodemwerkveld blinkt niet uit in het taalgebruik. En dan doel ik met name op de termen die we bedenken om uit te leggen wat er aan de hand is met de bodem. Waarschijnlijk heb jij – net als ik – regelmatig moeten uitleggen aan verontruste burgers waarom een urgente bodemverontreiniging pas over enkele jaren wordt aangepakt. Of dat sanering niet betekent dat de bodem helemaal ‘schoon’ is.

Nee neem dan de meteorologen, die hebben het vaak beter begrepen. Deze week werd ik verrast door een voor mij nieuw meteorologisch fenomeen: ‘bombogenesis’. Sociale media stond er bomvol mee, en ik dacht in eerste instantie dat het een verzonnen term was om het nieuws wat sensationeler te maken. Maar nee, het is een echte wetenschappelijke naam. Iets met snel dalende luchtdruk en snel in kracht toenemende stormen. Ze hadden er aan de oostkust van de verenigde staten mee te maken in de afgelopen week. Er viel op sommige plekken in korte tijd 20 cm sneeuw en zelfs in Florida lag er sneeuw. Gelukkig viel de chaos mee, de meeste bedrijven en scholen waren uit voorzorg gesloten. Duidelijk een effectievere term dan ons ‘weeralarm’?

Wij hebben dan geen bombogenesis, maar ik hoorde deze week ook een term in Nederland die ik al lange tijd niet meer had gehoord: ‘hoogwatertoerisme’. Ook gerelateerd aan sneeuw, maar dan de smeltende variant. Als bewoner van een dorp aan de rivier was het deze week verleidelijk om even hoogwatertoerist te spelen. En jawel, het water staat beduidend hoger dan normaal en dat levert leuke plaatjes op. Nu had ik de smoes dat ik daar ook vanuit vakinteresse kon gaan kijken. Ik woon namelijk in de buurt van een ‘ruimte voor de rivier’ project en het was leuk om te zien dat er in de afgelopen jaren inderdaad genoeg ruimte is gecreëerd om te zorgen dat het achter de dijken droog blijft. Is er met ‘ruimte voor de rivier’ toch nog een term bedacht die iedereen in een keer begrijpt.

De stripfiguren ‘Calvin en Hobbes’ hebben jaren geleden een suggestie gedaan voor een nieuwe term voor het ontstaan van het heelal (the big bang). Die vonden ze namelijk wat teleurstellend, nee veel beter passend is ’the GIANT SPACE KABLOOIE!!!’. Met hoofdletters en uitroeptekens natuurlijk. Mijn stem hebben ze.
Ik ben er wel voor om ook in ons werkveld te komen met beter passende termen en ben benieuwd naar jouw suggesties!

 

Deze column is gepubliceerd in ‘Bodemnieuws’ op 11 januari 2018, u vindt het archief hier.